Yaşam

Hızlı Okuma Tekniği

Okuma işi düşünmek, anlamak, yorum yapabilme kabiliyetini arttırabilmek için yapılan bir faaliyettir. Düşünmeyi anlamayı yorum yapabilme kabiliyetini geliştirmek için okumanın özellikle hızlı okuma tesiri çok büyüktür. Bu gibi kabiliyetlerin gelişebilmesi için hızlı okuma tekniği ehemmiyet arz etmektedir. Her şeyde olduğu gibi bir işi başarmanın yolu, o işte ciddi ve disiplinli bir şekilde mesai ve emek vererek istediğiniz neticeyi elde etmekten geçiyor.

Hızlı okuma ve anlama tekniğini zaman içinde belirli kuralları adım adım ilerleyerek bu becerileri kazanabilirsiniz. Günlük okuduğunuz gazete, dergi, kitap ve işinizle alakalı bilgileri ve diğer bilgileri okumanın ve okurken uygulamak ile hızlı okuma tekniğini geliştirebiliriz. Çünkü insan kendi sesine odaklı bir şekilde kitap okuduğu için okuduğu kelime sayısı düşmektedir. Halbuki beynimiz gözlerimizle ile ışık hızında iletişim kurduğu için beyinle okumayı geliştirebilirsek dakikada sesinizle okuduğumuzun 3 veya 4 katı kadar kelime okuyabiliriz. Bu oran kendi beynimizi eğitmek ile alakalıdır.

Etkili ve kısa bir zaman içinde hızlı okumayı ve anlamayı geliştirebilmek, gözleri ve beyni sağlıklı olan insanlar için yapılabilecek bir tekniktir. Aslında bu bir yetenek değil zamanla bilgi ve becerileri kazanabilecek bir tekniktir. Hızlı okuma tekniği ile ilk önce göz kaslarını geliştirip hızlı bir şekilde görme alanının arttırılması ve bir anda 4-5 belki daha fazla kelimeyi görebilme kabiliyetini kazandırmasıdır. Ondan sonra anlama kabiliyetini artırmak için beyin fonksiyonları konsantrasyon teknikleri ile artırılmaya çalışılmasıdır.

Bu teknik belli bir süre ciddi ve disiplinli bir çalışma ile devam ettirildiğinde kısa bir süre sonra okuma hızını ve anlama oranında büyük bir oranda farklı olacağını göreceksiniz. Halbuki bir insan dakikada 9000 kelimeyi duyabiliyor ve 8000 kelimede görebilme kapasitesine sahiptir. Potansiyelini ortaya çıkarabilmek için doğru teknik ve metotları kullanmak gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir