Sağlık

İshal Ne Gibi Sorunlara Neden Olur

İshalde bağırsak içerisinde ilerlemekte olan dışkı, her kısımda kalması gereken süreden daha az kalmaktadır. Bu şekilde yeteri kadar sindirim olmaz. İnsan bağırsağındaki bakteriler her zaman zararlı olmaz. Bakterilerin bazıları sindirime yardım eder. Bu yardım eden bakteriler yararlı bakterilerdir. Fakat mikroplu ishal vakalarında, kalın bağırsağa gelmekte olan protein yapısında yer alan maddeler zararlı bakteriler tarafından kullanılmaktadır. Bu durum da zararlı bakterilerin büyüyerek gelişmesine, yararlı olan bakterilerin görevlerini yapamayarak sayısının azalmasına neden olur.

Bütün bunlar vücudun sindirim görevinin bozulmasına sebep olur ve insanı rahatsız eder. B durumu engellemek için, yararlı bakterileri koruyacak olan prebiyotikler kullanılmalıdır.

İshal Nasıl Tedavi Edilir

İshal tedavisi, ishale yol açan duruma göre tedavi edilebilir. Bakterilerin yol açtığı ishal vakalarında, hastanede ve doktor tarafından tedavi yapılması gerekir. İshal bebekler için tehlike yaratabilecek bir durumdur. Hemen tedavisi yapılması gerekir. Bu durumda uygun olan antibiyotik tedavisidir. Bakterilerin sebep olduğu ishalde ateş yükselir ve genellikle ishal kanlı olur. Prebiyotikli ishal mamasının kullanılması gerekmektedir.

Mikrobun yol açtığı ishal genellikle hafif bir şekilde ilerler. Ateş yükselmesi ya da dışkıda kan olmaz. Antibiyotik ya da herhangi bir ilaç tedavisine gerek olmaz. Bu tür ishal, hava değişimi ya da beslenme nedeniyle ortaya çıkmıştır. İshal maması tedavi için yeterlidir.

İshalden korunabilmek için kesinlikle yemek öncesi ve sonrası ellerin yıkanması gerekmektedir. Bebeklerde de hijyene dikkat edilmeli, bununla birlikte bebeğin altı değiştirildiği zaman kesinlikle eller sabunlanması gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir