Sağlık

İshal Nasıl Tedavi Edilir

İshal için net tanım yapılması oldukça zordur. Sulu dışkı, dışkı oranında artış ya da dışkılama sıklığında artış ishal olarak kabul edilir. İshalli insanlar günde yaklaşık 250 gramdan çok dışkılar ve bunun yaklaşık % 70’lik bir bölümü sıvı haldedir. Dünya Sağlık Örgütü, bir günde 3 kereden çok sulu dışkılamayı ishal olarak tanımlar. Anne sütü ile beslenmekte olan bebeklerde ise normalden daha çok ve sulu dışkılama ishal olarak görülür.

İshalde, bağırsağın üzerindeki mukoza tabakası zarar görür. Bu duruma genellikle mikrop ya da fazla reaksiyonun gerçeklemesini sağlamakta olan enzimin azalması yol a.ar. Bu enzimin ismi laktazdır. Laktaz, sütte de yer alan karbonhidrat yapısındaki laktozu sindirmeyi sağlar. Bu enzim alındığı zaman laktoz vücuda geri emilemez ve su ile birleşir. Bu durum da ishalin çoğalmasına sebep olur. Böyle bir durumda dışkılama normal bir şekilde gerçekleşmez. Fazla ağır ishal durumlarında günlük yaklaşık 13-14 litre civarında sıvı kaybı yaşanır. Bu oran, insandaki kan hacmine eşittir. Az oranda ağrılı ve kanlı ishal dizanteri olarak bilinmektedir.

İshal bulunan rahatsızlıklar beslenme bozulmasına ve sıvı kaybına neden olur. Dünyada 5 yaşından ufak çocuklarda 1 milyara yakın ishal vakası görülüyor ve bu çocukların 2,5 milyona yakın bir bölümü hayatını kaybediyor. En büyük nedeni ise kaybedilmekte olan sıvıdır. Özellikle 2 yaşından ufak çocuklarda ölüme neden olabilir.

İshal Belirtileri Nelerdir

1- Sıvı dışkılama

2- Fazla dışkılama

3- Halsizlik

4- Yüksek ateş

5- Kusma ve bulantı

6- Susuzluk hissi

7- Acil dışkılama isteği ve büyük abdest tutamama

8- Karın civarında ağrı ve gaz

Bu belirtiler ishal şiddetine göre sıralanabilir. Az oranda sıvı kaybedildiği zaman susuzluk ortaya çıkar. Vücut ağırlığının yaklaşık % 4’ü kaybedilir. Orta derece sıvı kaybında ağızda kuruma, idrar oranında azalma ve huzursuzluk hali ortaya çıkar.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir