Yaşam

Antik Mısır Tanrıları

Bilindiği gibi Mısır, tarihin en eski ve en saygı duyulan medeniyetlerinden bir tanesidir. Bizler de bu amaçla Antik Mısır Tanrıları İle İlgili Bilinmesi Gerekenler başlıklı bu yazımızı hazırlama ihtiyacı hissettik…

Çok tanrılı bir dini inanışa sahip olan Mısırlılar oldukça geniş bir tanrı inanışına sahiptir. İslam dinine geçmeleri için çokça uğraş verilmesine rağmen tutucu davranışları bu duruma engel olmuştur.

İşte En Popüler Mısır Tanrıları

Osiris

Ölüler dünyasının hâkimi olarak bilinen Osiris yer tanrısı Geb ile Gök tanrısı Nut’un en büyük oğlu olarak bilinmektedir. Mısırlıların inancına göre kardeşi Seth tarafından öldürülen Osiris’in cesedi parçalara ayrılarak Mısır topraklarına dağıtılır. Eşi İsis ise parçalara ayrılan bu cesedi birleştirerek Osiris’in tekrar hayata dönmesini sağlar. Fakat Osiris dirilmeyi reddeder ve ölüler dünyasına başkanlık yapmaya karar verir. İntikamını ise oğlunun aldığına inanılmaktadır.

İsis

Yararlı büyüler yapabilen yardımsever bir tanrıça olarak bilinen İsis, Nut ve Geb’İn kızıdır. Antik mısırda hayat verici ve ilham verici anne olarak tanınmaktadır.

Horus

Antik Mısırlılar tarafından koruyu tanrı olarak bilinen Horus, İsis ve Osiris’in oğludur. Annesi tarafından gizli bir şekilde büyütülmüştür. Babasının intikamını almak için amcası Seth’i öldürüp tahtın başına geçmiştir. Güneş ve Gökyüzü tanrısı olarak anılmaktadır.

Ra

Antik Mısır tanrıları arasında en çok tanınan tanrılar arasında yer alan Ra, dünyayı ve diğer tanrıları yarattığına inanılmaktadır. Kimilerine göre Mısırın tek tanrısı olarak kabul edilirken kimilerine göre ise diğer tanrılar Ra tanrısının parçalarını oluşturmaktaydı.

Amon

Adına yapılan Karnak tapınağı ile büyük bir ün kazanan Amon tanrısı hava ve bereket tanrısı olarak anılmaktadır. Tanrıların kralı olarak bilinen Amon, güneş tanrısı olan Ra ile birleşerek Amon-Ra ismini almıştır. Böylelikle en çok anılan ve ismi geçen tanrılar arasında yer almıştır.

Anubis

Anubis, ölüm ile alakalı olarak her işle ilişkilendirilmiştir. Kutsal mumyalayıcı olarak anılır. Ölülerin rehberidir.

Seth

Çöl ve fırtına tanrısı olarak bilinmektedir Osiris’in kardeşi olarak bilinir ve Osiris’i öldürmesi nedeniyle karanlık ve kaos ile ilişkilendirilir.

Saymış olduğumuz bu Antik Mısır tanrıları en bilindik olanlarıdır. 100’lerce mısır tanrısının olduğu bilinmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir