Uncategorized

Ölürken beynimizde ne oluyor?

Sinirbilimci Jimo Borjigin, "ölmenin yaşamın ayrılmaz bir parçası" olmasına rağmen ölüm anında kafada neler gerçekleştiği hakkında " çok az şey " bilinmediğini fark ettiğinde çok şaşırmış .

Borjigin, yaklaşık 10 yıl önce farelerin kafasındaki nörokimyasal boşalmalar hakkında inceleme yaparken iki farenin öldüğünü fark ettiğini ve bu sayede tesadüfen beyinlerinin ölüm sürecini izleyebildiğini anlatıyor .

BBC Mundo’ya konuşan Borjigin, " Bir fare aşırı miktarda serotonin salgıladı . Belki de halüsinasyon görüyordu?" diyor ve bu kimyasalın halüsinasyonla ilişkili olduğuna işaret ediyor .

Zihinsel durumu düzenleyen bir hormon salgısı olan serotonini bu kadar yoğun miktarda görmek Borjigin’de şaşkınlık yarattı:

Ölümün tanımı

Borjigin, akademik çevrelerde kalp fonksiyonu duran bir kişinin yaşamını yitirdiğinin söylüyor, ancak bu süreçte beyin yerine kalbe odaklanıldığını ifade ediyor .

" Bilimsel perspektife göre beyin çalışmıyor gibi görünüyor çünkü kişiden bir yanıt alınamıyor; konuşma yetisi kayboluyor, ayağa kalkamıyor, oturamıyor "

Beynin fonksiyon gösterebilmesi için çok miktarda oksijene ihtiyacı var . Eğer kalp kan dolaşımını sağlamazsa, oksijen de beyine gitmez .

Borjigin, " Sonuç olarak tüm dışsal işaretler beynin artık çalışmadığına ya da en azından hiperaktif yerine hipoaktif olduğuna işaret ediyor " diyor.

Beyin ‘ hiper hızda ‘
Borjigin, ekibiyle birlikte 2013 yılında yaptığı fareler üzerinde bir çalışmada farelerin kalpleri durduktan sonra çeşitli sinir ileticilerinde yoğun hareketlilik gözlemlediklerini ifade ediyor :

" Serotonin oranı 60 katına yükseldi iyi hissetmenizi sağlayan bir kimyasal olan dopamin maddesi 40 ila 60 kat arttı . Uyanıklık hissi veren norepinefrin ise yaklaşık 100 kat çoğaldı."

Borjigin’e göre hayvanlar canlıyken bu kadar yüksek oranları gözlemlemek olanaksız.

Ekip 2015 yılında ölmek üzere olan farelerin kafaları üzerinde bir çalışma daha gerçekleştirdi :

"Her iki durumda da beyin çok aktif halde, aşırı aktif bir haldeydi ."

Gama sinyalleri

Borjigin’in ekibi 2023 senesinde , yaşam destek cihazına ve beyin faaliyetlerini ölçen cihazlara bağlı, ölmek üzere olan dört insan üzerinde bir çalışma yürüttü .

Yakınlarının izniyle bu kişileri yaşam destek ünitesine bağlı tutan solunum cihazları durduruldu .

Araştırmacılar cihazların durdurulmasının sonrasında hastalardan ikisinin beyninde yoğun bir aktivite olduğunu tespit etti . Bu, bilişsel fonksiyonun bir göstergesi .

Hastaların zihinlerinde en hızlı beyin dalgaları olan gama frekansları da tespit edildi . Gama dalgaları karmaşık bilgi işleme ve hatırlama ile bağlantılı.

Hastalardan birinde beynin her iki kısmındaki temporal loblarda yüksek { aktivite gözlemlendi | hareketlilik gözlemlendi | aktivite

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir