ModaTeknoloji

Fotoğraflardaki Greni Azaltmanın Yolları

Noise (gren – kumlanma), resimlerinizin grenli gözükmesine kapı aralayan çirkin bir renk farklığıdır. Bu, dijital resimcilikte uğraşmak zorunda olduğunuz en sinir bozucu şeylerden birisidir.

Her ne kadar bu grenlerden tamamiyle kurtulmanız olası olmasa dahi, gren oranını düşürebileceğiniz ve bu sayede izleyicileriniz tarafından grenlerin daha zor bir şekilde fark edilmesini sağlayabileceğiniz birkaç yol vardır:

1. İyi bir pozlama yapın
Resimlerinizdeki grenlerden kurtulmanızın en iyi yolu, histogramı kullanarak, mümkün olan en iyi pozlamayı yapmaktır. Bu sayede pozlamanızdaki gren oranını en aşağıya çekecektir. Şayet az pozlanmış bir resim çeker ve bunu daha sonra bilgisayarda işleme yaparak düzeltmeye çalışırsanız, aşağıdaki örnekte olduğu gibi çok fazla grenli bir fotoğraf elde edebilirsiniz.

2. Mümkün olduğu sürece düşük ISO kullanın
Kameranızdaki ISO değerini artırdığınızda, resminizdeki grenler de artacaktır. Yeni nesil DSLR’ler ile beraber, ISO 800′den yüksek değerler kullandığınız vakit grenler, gözle görülebilir derecede artacaktır. Bu yüzden kameranızdaki olası olan en düşük ISO değerlerini kullanın.

Ancak, yüksek ISO kullanmaya sahiden ihtiyacınız olduğunda, bunu yapmaktan da korkmayın. Kuşların veyahut kır çiçeklerinin resmini çekiyorken daha hızlı perde hızı kullanmanız gerekeceğinden dolayı, yüksek ISO kullanmak kullanışlı olacaktır. Hem de, çok yüksek ISO değerleri (ISO 3200 veyahut daha yüksek) dahi bir takım resim çekimlerinde (gece semandaki yıldızların fotoğrafını çekerken) kullanışlı olacaktır.

3. Yalnızca ihtiyaç duyduğunuz alanlara keskinleştirme işlemi uygulayın
Keskinleştirme, karanlık ve aydınlık alanlar arasındaki kontrastı (karşıtlık) artırma prensibi üzerine çalışmaktadır, bu yüzden keskinleştirme işlemi de grenleri çok fazla artıracak ve daha çok ön tasarıya çıkaracaktır. Bu nedenle yalnızca netleştirmek istediğimiz nesnelere, tabaka maskeleri kullanarak keskinleştirme işlemi uygularız.

4. Uzun pozlama gürültü tedbire özelliğini açın
Uzun pozlamalar yapmaya başladığınızda, (1 saniyeden daha uzun çekimler), grenler daha büyük problem olmaya başlar. Çoğu yeni nesil SLR’lerde özel bir uzun pozlama gürültü azaltma özelliği bulunmaktadır. Ekseriyetle, kameranızın menüsünde bir yerlerde bulunmaktadır ancak uzun pozlamalarda bu özelliği açmanız, gözle görülür tesirlere yol açacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir