Yaşam

Bilginizi Uyuyarak Koruyun

Almanyalı bilim adamları, beynin gündüz saatlerindeki uyku sırasında, hafızayı normalde zorlamaktan ya da zarar vermeye çalışmaktan çok daha iyi olduğunu bulmuştur. Aldığımız ve depoladığımız bilgiler kelime kelime hafızaya yerleşerek uyku sırasında hafızada tutmak güçleniyor.

Hipokampus denilen beyin alanlarından geçici olarak saklanır. Bu anılar ve bilgilerin etkinliğinde sadece öğrenmek değil, beyindeki kalıcı depolama transferi ‘hard disk’ görevi de önemli bir role sahiptir. Yeni doğanların, bebeklerin ve küçük çocukların hayatında önemli rol oynayan uyku, yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de vücudu ve aklı rahatlatıp dinlendiriyor. Uzmanlar, bebeklerin zihinlerinin uyurken de sürekli çalıştığını kaydederek, uyurken de bebeklerin öğrenme süreçleri devam etmektedir. Bebeğin beyni, onun uyanıkken gördüğü, duyduğu, yaptığı ve hissettiği her şeyi bilgi sistemine depolar.

Uyku süresi ve kalitesi işte bu depolama aşamasında önem kazanır demiştir. uyku sırasında bilincin kapalı olması ve fiziksel etkinliğe son verilmesi sebebiyle beynin, uyanıkken kolay yapamadığı bazı zihinsel işlevleri uyku sırasında gerçekleştirmektedir.Gün boyunca hafızayı canlandırma daha hassaslaşır. Öğrenme, bu durumda ikinci plandadır, ezberdeki şeyler derinlere gönderilir. Bellek konsolidasyonundaki kısa süreli uykunun olumlu etkisi, eğitilme gibi yoğun bellek aktiviteleri etkilerine yol açabilir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir