Uncategorized

Ortak Şirket Kurma Sürecinde Önemli Noktalar

İşini tek başına yürütmekte zorlanan ya da gerekli sermayeyi oluşturmakta zorlanan, başka bir deyişle bilgi, deneyim, kaynak, enerji ve iş gücü açısından desteğe ihtiyaç duyan bir girişimci kendisine ortak arayabilir . Bununla birlikte , ortak bir şirket kurmak sanıldığının aksine çok daha titiz hareket edilerek yapılması gereken bir iştir .

Ortak şirket kurma sürecinde dikkat edilmesi gereken hususları aşağıda belirtebiliriz:

Anlaşmalarınızı Yasal Şartlara Uygun Yapın
En önemli hususlardan biri , tüm anlaşmaların yasal zeminde yapılmasıdır . Noter tasdikli olmayan hiçbir belgenin altına imza atılmaması gerekir . İş ortaklığında karşılıklı güven çok önemlidir . Güven ilişkisinin zamanla pekişmesi beklense de, tam tersi durumlara karşı hazırlıklı olmak şarttır . Olası zararları önlemek için yasal güvenceye sahip olmalısınız . Kâr, zarar ve sermaye hakları gibi konular yasal anlaşmalarla netleştirilmelidir .

Görev ve Sorumluluklarınızı Belirleyin
Ortağınız ile birlikte kimin ne işlerle meşgul olacağını önceden netleştirmeniz gerekir . Örneğin ortağınız saha işleri konusunda daha iyiyse , bu alana yönlendirilmelidir . İşe başlamadan önce bu planın yapılması , iş sırasında doğabilecek karışıklıkları önleyecektir .

Ortak Olacağınız Kişiyi Yakından Tanıyın
İşinizi ve yatırımınızı paylaşacağınız ortağı iyi tanımanız önemlidir . Şirket kurmak riskli bir iştir . Ortakla yapmak riski arttırmamalı, azaltmalıdır . Ortak olmaya karar verdiğiniz kişinin iş hayatı dışında sosyal yaşantısını da incelemeniz önemlidir . Başarıları, iş disiplini ve geçmiş tecrübeleri göz önünde bulundurulmalıdır.

Beklentileriniz Ortak Olmalı
İşe başlamadan önce ortağınızla hedeflerinizi konuşmalısınız. Hem kısa hem de uzun vadeli hedefleriniz ortak hedeflerle uyumlu olmalıdır. Bu nedenle ortaklık başlamadan önce beklentilerinizi konuşmalısınız . Bu konuşmanın ardından beklentileriniz uyumlu ise olumlu bir adım atmış olursunuz .

Şirket Bütçenizi Değerlendirin
Sahip olduğunuz bütçe en önemli konulardan biridir . Her hedefiniz şirket bütçenize uygun olmalıdır . Bütün dönemsel planlarınız bütçenize göre şekillenmelidir . Bunun için de ortağınızla beraber iyi bir maliyet tablosu çıkarmanız gerekecektir .

Şirket Gelişimini Değerlendirin
Ortağınızla birlikte koyduğunuz hedeflerin gelişimini değerlendirin. Her toplantıda aylık ya da haftalık raporlarınız elinizde bulunmalıdır . Bu raporlar şirketin durumu hakkında bilgi verecektir . Böylece ortağınızla beraber nasıl bir yol izlemeniz gerektiği de daha açık bir şekilde belli olacaktır .

Ortak Şirket Kurma Süreci
Limited şirket kurmak için en az bir ve en fazla elli ortakla işe başlayabilirsiniz . Limited şirket türleri, en az 10 bin TL sermaye ile kurulur. Bu sermayeyi yatırmak için 24 ayınız vardır .

Halka arz ve daha fazla yatırımcıya imkân tanıyan anonim şirketler de çok tercih edilen ortaklı bir şirket türüdür . Minimum 50.000 TL ile sermaye ile kurulması gereken anonim şirketi için %25’lik sermaye miktarı peşin olarak şirket hesabınızda bloke edilmelidir . %75’lik sermaye tutarı, şirket kurulduktan sonraki 24 ay içinde tamamlanmalıdır.

Synergia ile Güçlü Ortaklık
İş ortağı seçiminin işinize olumlu ya da olumsuz etkileri konusunda herkes hemfikirdir . Girişimciler, Synergia’nın gizli bir ortak gibi işlerine nasıl değer kattığını belirtmektedir.

Şirket kurma ve iş yönetiminde de önemli noktalar vardır. Bu sebepten ötürü deneyimli ve güvenilir bir ekipten destek almak oldukça önemlidir .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir