Sağlık

Uzmanlar: Ramazan’da sigarayı bırakmak daha kolay

Ayrı olarak iftarda arka arkaya içilen sigaralar sebebiyle vücutta aşırı nikotin yüklemesi alana gelir. Bu vaziyet koroner damar spazmına taban hazırlar, pıhtı oluşumunu hızlandırır ve kalp krizi rizikosunun artmasına kapı aralayabilir.” diye konuştu.

NASIL KURTULABİLİRiZ?

Sigarayı bırakmada en ehemmiyetli etmenin kişinin istemi olduğunu söyleyen uzmanlar, “Sigara kullanan kişilere bakıldığında birçoğunun sigarayı bırakmak istediği, büyük bir bölümünün hayatı süresince en az bir defa sigarayı bırakmayı tecrübe ettiği ve başarısız olduğu görülmektedir.

Bu noktada en ehemmiyetli etken istemdir. Normal dönemde kişinin sigara içmesinin önünde rastgele bir somut kapı aralamadığı için bırakmak istese de son bir paket, son bir ay gibi ertelemeler hasebiyle başarısız olduğu görülür.

 

Ama Ramazan ayında oruç hasebiyle sigara içmenin tamamiyle olanaksız olması, günün 17 saatinde sigara içme davranışının önüne geçer. Bu dönemde sadece iftar ve sahur arasında içilen sigara miktarının ağır ağır azaltılması ve tamamiyle bırakılması sene diğer vakitlerine oranla çok daha kolaydır. Bu yüzden iftar ve sahurda ardı ardına sigara içmek yerine Ramazan fırsat bilinerek sigara bırakılmalı veya bir tek sigaradan fazlası içilmemelidir. Gerekirse bir sıhhat kuruluşuna müracaat edilerek sigaranın bırakılmasına yönelik fizyolojik ve psikolojik destek alınabilir.” diye konuştu.

HER 3 KİŞİDEN 1’İ KULLANIYOR

Dünya Sıhhat Örgütü tarafından yayınlanan verilere göre, takriben olarak her 3 yetişkinden birinin sigara kullandığının vurgulayan uzmanlar, şunları söyledi:

“Her sene dünya çapında takriben 4.9 milyon fert, sigara kaynaklı hastalıklar hasebiyle yaşamını yitirmektedir. Akciğer kanseri başta olmak üzere sigaranın pek çok kronik hastalığın oluşumunda dolaysız olarak rol oynadığı, bir hayli hastalığın ise görülme sıklığını artırdığı bilinmektedir. Sadece sigara tüketenlerde değil, sigara içilen ortamda bulunarak buradaki kirli havayı soluyan kişilerde de pasif içicilik hasebiyle bu etkiler görülür. Bu yüzden gerek ülkemizde, gerekse tüm dünyada sigara kullanımı, vücut üzerinde pek çok negatif tesire sebep olabilen ciddi bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir