Gündem

42 ışık yılı uzaklıkta Süper-Dünya keşfedildi

Uluslararası astronomlardan oluşan bir grup bilim insanı, 42 ışık senesi uzaklıkta yeni bir süper-Dünya keşfetti.

Bugün konuyla alakalı bir izah yayınlanan astronom ekibi, keşfedilen yeni seyyarenin hayata elverişli olma ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu söyledi. GJ 357 d ismi verilen seyyare, NASA’nın TESS Uzay Teleskobu’yla keşfedildi.

YÜZEYİNDE SIVI OLMA İHTİMALİ VAR

GJ 357 d gezegeninin, Dünya’nın takriben iki katı oranında bir büyüklüğe ve altı katı oranında da bir kütleye sahip olduğu belirtiliyor. Astronomların yayınladığı yazıya göre GJ 357 d, host yıldızının yaşanılabilir bölge* hudutları içerisinde bulunuyor. Başka bir deyişle teorik manada gezegenin yüzeyinde sıvı halde su bulunma ihtimali var.

GJ 357 d, GJ 357 isimli kırmızı cüce türünde bir yıldızın yörüngesinde bulunuyor. Küçük boyutları ve düşük parlaklığıyla dikkat çeken GJ 357 yıldızı, Güneş’in yaklaşık üçte biri oranında bir büyüklüğe sahip. GJ 357’nin ayrı olarak Güneş’ten tam %40 daha soğuk olduğu belirtilmiş.

GJ 357, bizim Güneş’imize göre çok daha küçük, çok daha soğuk ve genel manasıyla çok daha sakin bir yıldız. Ancak GJ 357 d gezegeni, yıldızına çok yakın bir konumda bulunduğu ihtiyaç duyduğu ısı ve enerjiyi kolayca alabiliyor. Astronomlar ifadelerine göre GJ 357 ile GJ 357 d arasındaki uzaklık, Dünya ile Güneş arasındaki uzaklığında yalnızca %20’si düzeyinde. GJ 357 d seyyaresinin yıldızı çevrenindeki bir tam turu da 65,7 günde bitiriyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir